αξιοθέατα

Ένα βίντεο για τα αξιοθέατα της βορειοανατολικής Λέσβου


Καταράκτης Μάν Κάτσα
Μόλις δυο χιλιόμετρα από τη διασταύρωση Πεδής –Ασπροποτάμου και στο 30οχλμ
Μυτιλήνης Μανταμάδου υπάρχουν οι καταρράκτες μαν κάτσα. Η ονομασία προήλθε
από το θρύλο μιας βοσκοπούλας εξώγαμους που ζούσε στη περιοχή εκείνη μονή
της. Αφού πρώτα ικανοποιούσε το σεξουαλικό της πάθος τα οδηγούσε στους
καταρράκτες και με τρόπο ύπουλο τα γκρέμιζε από τα βράχια κάτω από την
Άβυσσο του αγρίου λάκκου. Τα σκούρα πελώρια βράχια φτάνουν το ύψος
των 15-20 μέτρων.

 
 Ένα άρθρο για την Μανικατσα                 
Ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον                                        πολλών συγχωριανών μας και όχι  μόνο. Αρκετοί είναι αυτοί που                                    επισκέπτονται την περιοχή  της Μανικάτσας και θαυμάζουν όχι μόνο τη φυσική ομορφιά και την πλούσια βλάστηση αλλά και το μοναδικό θέαμα που κρύβει ο καταρράκτης.
Πριν από τη διασταύρωση προς Ασπροπόταμο ακολουθούμε τον αριστερό χωματόδρομο με βορειοδυτική κατεύθυνση, παράλληλα σχεδόν με τον ποταμό της Πεδής. Στην πορεία θα συναντήσουμε ένα μικρό καμαρωτό πέτρινο γεφύρι βυζαντινής εποχής και ύστερα από 15 λεπτά περίπου πεζοπορίας συναντάμε τον καταρράκτη της Μανικάτσας με πολλά νερά να πέφτουν με ορμή πάνω σε πελώριους βράχους.
Υπάρχουν πολλές ιστορίες που έχουν συνδεθεί με τον καταρράκτη.
Μία από αυτές, αμφιβόλου προελεύσεως και πραγματικότητας, μας μιλάει για το τραγικό τέλος που είχαν κάποια παλικάρια, όταν μία κοπέλα τους έριχνε από ψηλά απ’ όπου τελικά έπεσε και η ίδια στα απότομα νερά του. Ίσως από κει έχει πάρει και την ονομασία του:  Μανιασμένη σάρκα → Μανικάτσα.
Αυτό όμως που κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει είναι το μεγαλείο που κρύβει η φύση και τα ανάμεικτα συναισθήματα δέους και θαυμασμού που νιώθεις αντικρίζοντας τον καταρράκτη της Μανικάτσας....
                                                                                           
  


  ΠΕΛΟΠΗ
     ΠΟΤΑΜΟΣ ΤΣΙΚΝΙΑΣ
  
 

Ο ποταμός τσικνιάς είναι ο μεγαλύτερος του νησιού.. ξεκινάει από τα βουνά της πελόπης και καταλήγει μέχρι την περιοχή της καλλονής, όπου βρίσκονται και οι αλυκές της. Από αυτόν τρέφονται όλα τα περιβόλια της περιοχής  χειμώνα, καλοκαίρι. Γύρω από τον ποταμό υπάρχουν πολλά δέντρα που οι ρίζες τους ξεκινάν μέσα από αυτόν και χάρης αυτόν τρέφονται πολλά ζώα στην περιοχή από τα δέντρα γύρω, όπως βελανιδιές, πλατάνια, λεύκοι, κ.α. πραγματικά αξίζει ένας περίπατος στις άκρες του ποταμού τσικνιά
 
  περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα: 
http://2gym-mytil.les.sch.gr/docs/ornithopanidasecure.pdf


ΠΕΤΡΙΝΟ ΓΕΦΥΡΑΚΙ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΗ


Στην αρχή της πελόπης, αυτού του μικρού και γραφικού χωριού υπάρχουν πολλά μικρά μονοπατάκια που αξίζει να τα ακολουθήσετε.
Ένα από αυτά, οδηγεί στο πέτρινο γεφυράκι.. μια στάση στο πέτρινο γεφυράκι θα σας κάνει να πιστέψετε ότι η φύση είναι ότι πιο όμορφο.
Είναι ένα πολύ όμορφο τοπίο με πολλά δέντρα γύρω γύρω, τα οποία δημιουργούν μια απολαυστική δροσιά, το νερό που τρέχει εκεί είναι πάντα δροσερό και είναι ότι καλύτερο
 για κάποιον που θέλει να δοκιμάσει νερό από φυσική πηγή. Παραλίες του μανταμάδου Πεδή
Η παραλία Πεδή βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από τον Μανταμάδο, στον δρόμο με κατεύθυνση την Μυτιλήνη. Βρίσκεται μετά την Παραλία του Ασπροποτάμου στον κόλπο του Μακρή Γιαλού.

  

Ασπροπόταμος

Η παραλία του Ασπροποτάμου βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω απο τον Μανταμάδο, στον δρόμο με κατεύθυνση την Μυτιλήνη. Βρίσκεται ανάμεσα στις παραλίες Άγιος Στέφανος και Πεδή στον κόλπο του Μακρή Γιαλού. Έχουν θέα τα νησάκια Τοκμάκια.  

Κολοστάση
Η παραλία  του κολοστασίου βρίσκεται 1 χλμ πιο πέρα από την παραλία του ασπροποταμιού

Άγιος Στέφανος
Η παραλία του Αγίου Στεφάνου βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από τον Μανταμάδο. Είναι μια θαυμάσια ακροθαλασσιά, βρίσκεται μετά την παραλία του Ασπροπόταμου και έχει θέα τα νησιά Τοκμάκια.  

Παλιός 

 Η παραλία Παλιός βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από τον Μανταμάδο. Είναι μια γραφική τοποθεσία με θέα τα νησιά Τοκμάκια. Μπορείτε να την επισκεφτείτε και από τον δρόμο μετά την παραλία του Αγίου Στεφάνου ή από τον δρόμο μετά το Μοναστήρι του Ταξιάρχη. 

Γενί Λιμάνι

 Το Γενί λιμάνι βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από τον Μανταμάδο, στον δρόμο με κατεύθυνση την Κλειώ. Είναι μια περιοχή όπου μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας και το φαγητό με ηρεμία.  

Χρυσή άμμος
Η παραλία της χρυσής άμμου είναι ιδιωτική παρ’ όλα αυτά είναι ανοιχτή για όλο τον κόσμο. Η παραλία είναι εξωτική και την επησκεύτονται κατά την διάρκεια του καλοκαιριού πολλά κότερα από όλο τον κόσμο.


Παραλία της κλειώς


Τσόνια
Τα Τσόνια βρίσκονται μετά το χωριό Κλειώ. Εδώ μπορεί κανείς να χαλαρώσει, να απολαύσει το μπάνιο του και να πιει το ούζο του.


Παραλίες της συκαμινέας

Κάγια
Η παραλία της κάγιας έχει ανακυρηχθεί η πιο καθαρή θάλασσα του νησιού  γύρω από την  παραλία υπάρχουν πολλά ουζερί τα οποία επησκεύτονται οι τουρίστες για να δοκιμάσουν τα ελληνικά μεζεδάκια

Σκάλα Συκαμινέας
Η παραλία στην Σκάλα Συκαμινιάς είναι με βότσαλα και η θάλασσα είναι πολύ καθαρή. Μπορείτε να απολαύσετε το ούζο σας και τους ψαρομεζέδες στις ταβέρνες του λιμανιού της Σκάλας Συκαμινιάς. Νησάκια απέναντι από τις παραλίες του Μανταμάδου (Τοκμάκια) 


Μπαρμπαλιάς 

Ασπρόνησα
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου