Η γεωγραφική θέση των χωριών μας

ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΣ

Ο Μανταμάδος βρίσκεται σε απόσταση 37Km από τη Μυτιλήνη και σε υψόμετρο 150μ. Το χωριό είναι κτισμένο μέσα σε λαγκαδιά και δε φαίνεται. Όχι μόνο γιατί η θέση του ήταν έτσι διαλεγμένη για να προστατεύεται από τους επιδρομείς αλλά και γιατί και το χρώμα του είναι δεμένο με τον γύρο τόπο, αφού οι πέτρες των σπιτιών προέρχονται από τα γύρω βουνά. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την καλλιέργεια της ελιάς ιδιαίτερα όμως με την κτηνοτροφία. Το όνομά του προέρχεται από την τουρκική λέξη μαντάς που σημαίνει βόδι.







ΚΑΠΗ

 Βρίσκεται 43,1 χλμ από την πόλη της Μυτιλήνης και σε υψόμετρο 300m πάνω από την θάλασσα.  Πιθανότατα ονομάστηκε έτσι από τις "κάπες", ένα είδος κακής ποιότητας καπνού, που συνήθιζαν να καλλιεργούν οι Τούρκοι. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και τη γεωργία, και φημίζονται για την παραγωγή φασόλων. Επίνειο της περιοχής είναι το "Λιμάνι" ή "Γενί Λιμάνι" όπως είναι περισσότερο γνωστό στους ντόπιους, μια όμορφη περιοχή στα βορειοανατολικά του χωριού με μικρή ακρογιαλιά και λίγα ήσυχα καφενεδάκια.



ΠΕΛΟΠΗ
Βρίσκεται 47 χλμ από την πόλη της Μυτιλήνης και σε υψόμετρο 400 μ. Δοιηκητικά ανοίκει στον Δήμο Μυτιλήνης και έχει 512 κατοίκους. Η Πελόπη, ή αλλιώς Γέλια, είναι ενα μικρό και γραφικό χωριό της Λέσβου, στο βόρειο τμήμα του νησιού.




ΚΛΕΙΩ 
Η Κλειώ είναι χτισμένη στο ΒΑ άκρο της Λέσβου, σε απόσταση 40 χλμ. από τη Μυτιλήνη και σε υψόμετρο 350 μέτρων.Βρίσκεται απέναντι από τον κόλπο του Αδραμυττίου και από τα Μοσχονήσια των μικρασιατικών ακτών κι έτσι ανατολικά έχει ανοιχτό ορίζοντα προς τη θάλασσα. Ένα πανέμορφο χωριό με πέτρινα δίπατα σπίτια, πανέμορφη θέα και μια πλατεία γραφικότατη με τα πλατάνια της και τη βρύση της. Περιβάλλεται από κατάφυτους λόφους που χωρίζονται μεταξύ τους σχηματίζοντας καταπράσινες ρεματιές και καταλήγουν σε γραφικούς όρμους και διαθέτει μια από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού μας τα Τσόνια.Συνορεύει με τα χωριά Σκαμνιά, Κάπη και Μανταμάδο.Σήμερα το χωριό έχει περίπου 550 μόνιμους κατοίκους



ΣΥΚΑΜΙΝΕΑ

Βρίσκεται στο βόρειο μέρος της Λέσβου, 49,2 χλμ από την πόλη της Μυτιλήνης. Είναι χτισμένο στη Βόρεια Πλαγιά του όρους Λεπέτυμνου (το πιο ψηλό βουνό της Λέσβου), σε υψόμετρο 300μ. Πήρε το όνομά της από τις πολλές μουριές που υπήρχαν εκεί.




ΣΚΑΛΑ ΣΥΚΑΜΙΝΕΑΣ

Ένα γραφικό και πανέμορφο χωριό κτισμένο σε μια καταπράσινη τοποθεσία με ειδυλλιακή θέα προς τη θάλασσα. Απέχει 46 χλμ. από τη Μυτιλήνη και βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού.
Το χωριό Συκαμινέα ή Συκαμιά είναι η γενέτειρα του λογοτέχνη Στρατή Μυριβήλη. Κατά την περιήγησή σας στον οικισμό θα δείτε και το σπίτι του.
Η θέα από το χωριό, το οποίο είναι κτισμένο αμφιθεατρικά στη πλαγιά βουνού Λεπέτυμνο, είναι μαγευτική. Οι κατάφυτοι ελαιώνες που κυκλώνουν το χωριό δημιουργούν πανέμορφα τοπία, τα οποία ολοκληρώνονται με τις γαλάζιες πινελιές του Αιγαίου…
Σε απόσταση 3 χλμ. από το χωριό βρίσκεται η Σκάλα Συκαμιάς, με την υπέροχη παραλία και το γραφικότερο ψαρολίμανο του νησιού. Η περιοχή ενδείκνυται και για ψάρεμα. Εδώ, είναι κτισμένο πάνω σ’ ένα βράχο στην είσοδο του μικρού λιμανιού το εκκλησάκι της Παναγιάς της Γοργόνας, από το οποίο ο Στρατής Μυριβήλης εμπνεύστηκε το ομώνυμο μυθιστόρημά του 



ΛΕΠΕΤΥΜΝΟΣ

Απέχει 8 χλμ από το χωριό Μόλυβος. Αρχικά το χωριό ήταν χτισμένο λίγα χλμ μακριά από το σημερινό αλλά οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να μετακινηθούν λόγω ενός καταστροφικού σεισμού που έγινε στη δεκαετία του 60 και προκάλεσε την καθίζηση του εδάφους. Ο σημερινός Λεπέτυμνος ή Χάλικας όπως τον αποκαλούν οι ντόπιοι, χτίστηκε το 1967 και έχει περίπου 100 κατοίκους οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με τη κτηνοτροφία. Ξεχωρίζει για την ησυχία και την ηρεμία που επικρατεί. Ενδιαφέρον  παρουσιάζει η όμορφη εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου με την πολύ παλαιά εικόνα της Παναγίας.
Το μεγαλύτερο κοινωνικό γεγονός του χωριού είναι το μεγάλο πανηγύρι με την παραδοσιακή μουσική που γίνεται στις 15 Αυγούστου.



ΑΡΓΕΝΟΣ
 
Είναι ένα ορεινό νησιώτικο χωριό χτισμένο στο ψηλότερο βόρειο σημείο του βουνού Λεπέτυμνου. Η ονομασία του σύμφωνα με ένα θρύλο, προέρχεται από τον πρώτο κάτοικο και ιδρυτή του, τον Άργενο. Η εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στον πολιούχο Άγιο Γεώργιο. Είναι βασιλικού ρυθμού και χτίστηκε, όπως φαίνεται από την εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα στην είσοδο του Ναού, το έτος 1777. Στη μικρή πλατεία του χωριού στα λίγα παραδοσιακά ταβερνάκια, μπορεί κανείς να απολαύσει τους μεζέδες και να αγναντεύει τα παράλια της Μικράς Ασίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου